maja 25, 2020

Alkohol w kosmetykach - nie jest taki straszny jak mówią


Alkohol a alkohol..


Nie każdy alkohol jest alkoholem "wysuszającym" i to nie jest tak, że alkohol (etanol) w każdej pozycji w składzie zrobi nam krzywdę, przesuszy, podrażni - nie. Bardzo dużo zależy od formuły kosmetyku, czasem taki alkohol jest nawet porządany, bo pomaga wnikać głębiej składnikom aktywnym. Jeśli etanolu jest w składzie 1-2% to często jest on po prostu składnikiem np. ekstraktu ale obowiązek jest wpisania go w INCI, często podczas produkcji ten alkohol paruje i w gotowym produkcie już go nie ma. Czasami alkoholu jest np. 5%, ale reszta składu to substancje nawilżające, odżywcze i łagodzące - w takiej formule alkohol jest jak najbardziej ok, nie będzie nas wysyszać a będzie działać jako promotor przenikania. Inna sprawa jest np. z tonikiem gdzie alkohol jest na drugim miejscu w składzie i ciężko nam powiedzieć ile jest tam tego alkoholu - nie jest to produkt do codziennego używania, ale ja uwielbiam takie toniki przed maseczkami (lepsze przenikanie składników aktywnych) albo żeby zadziałać antybakteryjnie na cerę gdy mam wzmożony wysyp niedoskonałości, ale wtedy trzeba pamiętać o sztucznym uzupełnieniu warstwy ochronnej skóry np. skwalanem. Aczkolwiek samo nałożenie kremu daje nam już warstwę ochronną na skórze, nie można jednak tej naturalnej "zrywać" zbyt często - odwdzięczy się przesuszaniem albo nadmiernym przetłuszczaniem skóry. 

Czy alkohol (etanol)  zawsze wysusza?

I tak i nie jak już wyżej pisałam. Alkohol powoduje jej odtłuszczenie jedynie gdy stosowany jest w stężeniu ponad 50% a natychmiast po zastosowaniu jest usunięty, jednak gdy pozwala mu się wyparować ze skóry, nie powoduje odtłuszczenia a zarazem nie wysusza. Tu mówimy o samym alkoholu a ważną sprawą jest cały skład kosmetyku jak już wspominałam. 

Czyli..

Alkohol rozpuszcza tłuszcz, więc gdy mamy go np. na waciku to wacikiem zbieramy tłuszcz ze skóry - tu może się pojawiać wtedy przesuszenie, bo oddtłuścimy skórę ale zestosowany w atomizerze - nie, bo zostawiamy alkohol do odparowania.

Np. w popularnej odżywce Alterry mamy alkohol i glicerynę, co bardziej wysuszy? Gliceryna też lubi wysuszać. Gliceryna stosowana w zbyt dużych ilościach, bez okluzji i na suchą skórę wysusza nawet bardziej niż alkohol, bo "pożera" wigloć ze skóry. 

Jakie ma działanie alkohol (etanol) w skrócie ?


  • ma działanie bakteriobójcze,
  • rozpuszcza tłuszcz,
  • jest konserwantem,
  • zmniejsza stan zapalny,
  • ma działanie antyperspiracyjne,
  • pomaga wchłaniać się substancjom aktywnym.

Jakie ma działanie alkohol tłuszczowy w skrócie ?

  • to emolient,
  • natłuszcza,
  • odżywia.

Czy alkohol może podrażniać i uczulać ?


Owszem, ale nie każdy, szczególnie te jednowodorotlenowe, glikole i phenoxyethanol.

Czy alkohole tłuszczowe są komedogenne i aknegenne?


Mogą być, ale to kwestia każdego z osobna. To, że coś może "zapychać" nie znaczy, że nas to spotka.

Alkohole jednowodorotlenowe : 


Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami.
  • AlcoholEthyl AlcoholEtanol,
  • Alcohol denat. - to alkohol etylowy, który został skażony substancjami chemicznymi i nie nadaje się do spożycia, ale jest bezpieczny stosowany zewnętrznie,
  • Isopropyl Alcohol,
  • Benzyl Alcohol - alkohol aromatyczny, substancja zapachowa ( maksymalne stężenie: 1% ),
  • Cinnamyl Alcohol - alkohol aromatyczny, substancja zapachowa, maksymalne stężenie: 0,01% (w produktach spłukiwanych) lub 0,001% (w produkcie niespłukiwanym).

Ten promotor przenikania ( etanol i izopropylowy )  pozbawia skórę płaszcza hydrolipidowego aby substancje mogły się lepiej wchłonąć, więc musimyo takim zabiegu odpowiednio zabezpieczyć skórę. Pomogą w tym m.in.: mocznik, kwas hialuronowy i mlekowy, gliceryna, ceramidy, kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i olejki roślinne. Bardzo dobrym wyborem jest olej arganowy.

Alkohole tłuszczowe :


Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami.

  • Cetyl Alcohol - Alkohol cetylowy,
  • Stearyl Alcohol - Alkohol stearylowy,
  • Cetearyl Alcohol - Alkohol cetearylowy, mieszanka alkoholu cetylowego i stearylowego.
  • Myristyl Alcohol - Alkohol mirystylowy,
  • Lauryl Alcohol - Alkohol laurylowy,
  • Arachidyl Alcohol - Alkohol arachidylowy,
  • Behenyl Alcohol - Alkohol behenylowy.


O tych niżej będzie więcej oddzielnie napisane, ale wrzucam je też tu abyście wiedzieli, że pod wzgędem chemicznym są to również alkohole. 

Alkohole dwu i wielo wodorotlenowe 


W większości odpowiadają za nawilżenie poprzez pobieranie cząsteczek wody z otoczenia.

  • Propylene Glycol - oprócz działania nawilżającego ułatwia przenikanie substancji w głąb skóry, działa również konserwująco i jest rozpuszczalnikiem, może podrażniać, maksymalne stężenie: 50%, jest pochodną ropy naftowej
  • Butylene Glycol ( Glikol butylenowy ) - ma działanie podobne do glikolu propylenowego,  jest pochodną ropy naftowej.
  • Glycerin ( Gliceryna ) - popularna i tania substancja nawilżająca, świetny rozpuszczalnik dla tłuszczy, może działać komedogennie. Są trzy rodzaje gliceryny : zwierzęca (łój), roślinna ( kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczna (ropa naftowa).
  • Xylitol (Ksylitol ) - działa nawilżająco i wzmacnia funkcje ochronne skóry, działa również konserwująco,
  • Mannitol - nawilża, zmniejsza stan zapalny i reguluje pracę gruczołów łojowych, daje efekt chłodzenia,
  • Sorbitol - pobiera wodę z otoczenia przez co działa nawilżająco, 
  • Phenoxyethanol - konserwant, maksymalne stężenie: 1 %. W jednym czy dwóch kosmetykach nam nie zaszkodzi, ale musimy uważać aby mieć go w jak najmniejszej ilości kosmetyków.
Często spotykany w kosmetykach naturalnych - Phenoxyethanol - konserwant dobrze działający szczególnie przeciwko bakteriom gram-ujemnym. Fenoksyetanol stosowany w kosmetykach jest zazwyczaj wytwarzany sztucznie, ale występuje on również naturalnie w zielonej herbacie. Forma występująca w naturze jest stosowana w kosmetykach naturalnych. Zgodnie z rozporządzeniem z marzca 2011 roku, rekomenduje się ograniczenie stosowania fenoksyetanolu do max. 0,4%. Nie powinny używać go kobiety w ciąży ( mało badań dot. kobiet w ciąży ). Ogranicza się je w produktach dla dzieci i zakazuje do stosowania w produktach do okolic podpieluszkowych. 

Inne formy phenoxyethanolu :
  • Phenoxyethanol,
  • Fenoksyetanol,
  • Phenoxyethanolum,
  • Ethylenglykolmonophenylether,
  • 2-phenoxy- ethanol,
  • 2-phenoxyethanol,
  • 2-hydroxyethyl phenyl ether,
  • 2-phenoxyethanol,
  • 2-phenoxyethyl alcoholethanol,
  • 2-phenoxy-ethanol,
  • 2phenoxy,
  • ethylene glycol monophenyl ether,
  • phenoxytol,
  • 1-hydroxy-2-phenoxyethane,
  • 2-fenoxyethanol,
  • 2-phenoxyethanol.

Cukry - pod względem budowy chemicznej są alkoholami, działają nawilżająco.

  • Glukoza (Glucose);
  • Fruktoza (Fructose)
  • Sacharoza (Saccharose, Sucrose, Sugar)




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © fuksja , Blogger