kwietnia 21, 2020

Parafina - czy to dobry składnik?

Parafina jest węglowodorem nasyconym otrzymywanym jako pochodna w procesie destylacji ropy naftowej. Jest to biała, transparentna, bezsmakowa i bezzapachowa substancja. Parafinę można spotkać w różnych konsystencjach m.in. stałej lub płynnej. Parafina pokrywa skórę trudną do usunięcia powłoką, ja zawsze podrówuję ją do reklamówki. Parafina używana przy trądziku może go zaostrzyć, stwarzając idealne warunki do rozwoju bakterii beztlenowych, bo parafina nie robi nic poza ograniczeniem TEWL a zamieniając parafinę na olej z właściwościami antybakteryjnymi i łagodzącymi możemy złagodzić objawy trądziku. Oleje są od parafiny dużo lepsze, dlaczego ? 
  • Parafina ogranicza TEWL*
  • Oleje ograniczają TEWL* + mają wiele witamin, substancji odżywczych i innych wartościowych składników.
*TEWL (Trans Epidermal Water Loss) - przeznaskórkowa utrata wody.

Niektórzy twierdzą, że parafina jest lepsza, bo nie uczula. Hmm.. dobrze dobrany olej też nie uczula, nie jest komedogenny i ma dodatkowe właściwości, więc dla mnie parafina jest zupełnie zbędna w kosmetykach. Jest ona najtańszą i najpopularniejszą substancją, którą upychają wszędzie gdzie mogą, a to najsłabszy upychacz. Parafinę usuniemy z ciała za pomocą naturalnego oleju, średnio silnym lub silnym środkiem myjącym bądź kosmetykiem z emulgatorem.

  • parafina nie jest rakotwórcza,
  • parafina nie nawilża a chroni przed utratą wody,
  • parafina jest syntetyczna, powstaje jako pochodna w procesie destylacji ropy naftowej,
  • parafina zanieczyszcza środowisko,
  • parafina sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych,
  • parafiny nie poleca się przy trądziku,  
  • parafina nie kumuluje się w organiźmie.
Parafinę w składzie znajdziemy pod nazwami :
      • Paraffin Oil
      • Parrafinum Liquidum
      • Synthetic Wax
      • Paraffin
      • Isoparaffin

      Podobne działanie do samej parafiny maja produkty ropopochodne, które nazywają się :
      • Mineral Oil -mieszanina ciekłych węglowodorów ,
      • Vaseline, Petrolatum - mieszanina węglowodorów parafinowych ,
      • Ceresin - rafinowany wosk ziemny,
      • Cera Microcristallina - wosk parafinowy,
      • Ozokerite - wosk ziemny,
      • Isododecane,
      • Isohexadecane,
      • Isobutane, Isopropane – wszelkiego rodzaju gazy powstałe podczas rafinowania oleju mineralnego, często używane w aerozolach. 

      Brak komentarzy:

      Publikowanie komentarza

      Copyright © fuksja , Blogger