kwietnia 03, 2020

Które konserwanty są bezpieczne?



Mało przyjemne :

Triclosan - może działać drażniąo na skórę i powodować alergię kontaktową. Związek może gromadzić się w tkance tłuszczowej, ponieważ ma charakter lipofilowy. W badaniach na myszach dowiedziono także, że wpływa na metabolizm hormonów tarczycy, powodując hipotermię i działa na ośrodkowy układ nerwowy. Ponadto triclosan w niewielkich ilościach jest wykrywany w próbkach mleka kobiet karmiących. Udowodniono również, że pod wpływem chlorowanej wody triclosan ulega transformacji do chloroformu, a ten z kolei podejrzewany jest o działanie kancerogenne. Jest to niebezpieczne szczególnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących, które wraz z mlekiem mogą przekazać dziecku tę szkodliwą substancję. Ponadto amerykańscy naukowcy ostrzegają, że triclosan uodparnia bakterie na działanie antybiotyków. Triclosan zanieczyszcza również środowisko. I wiele więcej, ale o tym poczytacie w artykule.  Biotechnologia

Formaldehyd w INCI Formaldehyde (aldehyd mrówkowy) - jest szybko metabolizowany a jego metabolity nie ulegają kumulacji, nie gromadzi się we krwi i nie działa toksycznie na odległe narządy. Może podowować dyskomfort i łzawienie oczu, podrażniać drogi oddechowe wywołując trudności w oddychaniu, kaszel, silne pieczenie nosa i gardła. Może prowadzić do wysypek, stanów zapalnych i uczuleń. Po stosowaniu odżywek z formaldehydem odnotowuje się rzadkie przypadki onycholizy- oddzielenia płytki paznokcia. Jest rakotwórczy. Onkologia / EWG / Biotechnologia 

Pochodne formaldehydu stosowane powszechnie w kosmetykach tzw. „wyzwalacze formaldehydu”. 
  • DMDM Hydantoin
  • Diazolidynl Urea
  • Imidazilidynyl Urea
  • Iodopropynyl Butylcarbamate
  • Quanternium-15, 
  • 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol) 
  • 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane (Bronidox), Hexetidine
  • Glutaral, Metheamine
  • Benzylhemiformal
  • Tosylamide/Formaldehyde Resin
  • MDM Hydantoin 
  • Butylcarbonate
  • Glyoxal
  • Sodium Hydroxymethyl
  • Hexetinde

BHA (butylowany hydroksyanizol) i BHT (butylowany hydroksytoluen) to konserwanty i przeciwutleniacze preparatów zawierających tłuszcze. Chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Mogą mieć także niekorzystny wpływ na nerki, wywoływać wysypkę czy pokrzywkę. W wielu krajach ich stosowanie w produktach dla dzieci i niemowląt jest niedozwolone. Nie są przyjazne środowisku, bo nie rozpuszczają się w wodzie i nie ulegają biodegradacji. Związek ten przenika do podskórnej tkanki tłuszczowej, kumulując się w niej.
  • Buthylohydroksytuoulen
  • 2,6-ditertbutylo-4-metylofenol
  • Buthylohydroksyanizol
  • 2-tetrabuytlo-4-metoksyfenol
  • BHA
  • BHT

Ewg ( BHT ) / Ewg ( BHA )

Parabeny - kontrowersyjne konserwaty:

Bardzo mylące są nazwy "bez parabenów" - przez to robią sobie etykietkę szkodliwych. To konserwanty działające w fazie wodnej. Parabeny nie są  kumulowane w naszym organiźmie, istnieje jedynie minimalne ryzyko, że może się tak stać. Wydalane są z moczem, ale nakładane są przecież na skórę  a ich wchłanianie przez zdrową skórę jest niewielkie. Ich dopuszczalne maksymalne stężenie w produktach kosmetycznych dla pojedynczego związku nie może przekraczać 0,4%, a dla ich mieszanek 0,8%. Parabeny mogą powodować alergie kontaktowe, ale są przyczyną najmniejszej ilości uczuleń.

Methylparaben - paraben,
Ethylparaben - paraben,
Isopropylparaben - paraben,
Propylparaben - paraben,
Butylparaben - paraben,
Benzylparaben - paraben,
Glutaraldehyde - paraben,
Hexamidine-Diisethionate - paraben,
Phenol - paraben,
Phenyl Mercuric Acetate - paraben,
Phenyl Mercuric Borate - paraben,
Benzetonium Chloride - paraben,

Artykuły/badania o parabenach:

http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Parabeny/

Methylisothiazolinone / Methylchloroisothiazolinone

W 2016 zostały zakazane do stosowania w produtach niespłukiwalnych. Stężenie methylisothiazolinone wynosi maksymalnie 0.01% a w połączeniu z methylchloroisothiazolinone, stężenie masymalnie może sięgać 0.0015%. Te składniki mają wysoki potencjał alergenny oraz bardzo często są przyczyną podrażnień skóry. Badania na zwierzętach wykazały ich potencjał mogący uszkodzić komórki w układzie nerwowym.

https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/703935/METHYLISOTHIAZOLINONE/
http://www.cirs-reach.com/news-and-articles/eu-public-consultation-on-methylisothiazolinone-mi-ban-for-leave-on-cosmetic-products-launched.html
https://biotechnologia.pl/kosmetologia/komisja-unii-europejskiej-ogranicza-stosowanie-konserwantow-w-kosmetykach,14715
https://biotechnologia.pl/kosmetologia/regulacje-prawne-dotyczace-konserwantow-w-kosmetykach,14867
http://www.cir-safety.org/sites/default/files/mthiaz092014FR_final.pdf
https://www.cir-safety.org/sites/default/files/methylisothiazolinone.pdf

W INCI konserwanty dopuszczone w kosmetykach naturalnych występują jako :

  • Potassium Sorbate ( sól kwasu sorbowego ),
  • Sodium Benzoate ( sól kwasu benzoesowego ),
  • Citric Acid ( kwas cytrynowy ) - to naturalny lub syntetyczny konserwant występujący naturalnie w przyrodzie. 
  • Benzyl Alcohol - ( alkohol benzylowy ) występujący naturalnie w roślinach, owocach, a także olejkach eterycznych,
  • Sorbic Acid -  naturalny, organiczny składnik. Kwas sorbowy oraz jego sole (sodium sorbate, potassium sorbate, calcium sorbate) są składnikami zwalczającymi drobnoustroje oraz zapobiegają wzrostowi pleśni i grzybów. 
  • Alkohol,
  • Sodium Dehydroacetate,
  • Sodium Levulinate ( stabilizator pH i naturalny konserwant ),
  • Tocopherol ( witamina E )- substancja zapobiegającą jełczeniu tłuszczu, konserwant jedynie fazy olejowej.
  • Ethyl Lauroyl Arginate HCl - konserwant, jest bezpieczny dla skóry
  • Geogard ECT to skuteczny konserwant ekologiczny w płynie, który zawiera bukiet naturalnych substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpleśniowym. Akceptowany przez ECOCERT i COSMOS do użytku w kosmetyce naturalnej. INCI: Benzyl Alcohol (and) Salicylic Acid (and) Glycerin (and) Sorbic Acid. Geogard 221 o INCI Dehydroacetic Acid (and) Benzyl Alcohol również jest akceptowany.
Mogą zastąpić konserwanty :

  • Mieszaniny ekstraktów roślinnych m.in

  1. tymianku (Thymus Vulgaris),
  2. lawendy (Lavandula Augustifolia),
  3. cynamonu (Cinnamomum Zeylanicum Bark),
  4. rozmarynu (Rosmarinus Officinalis),
  5. oliwki (Olea Europaea),
  6. oregano (Origanum Vulgare),
  7. mięty (Mentha Piperita)
  • srebro,
  • wit E,
  • alkohol etylowy,
  • Myristamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate (naturalny składnik oleju kokosowego).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © fuksja , Blogger